Deinfodeler » Specials » Opvoeding

Praktische tips voor opvoeding

De opvoeding van kinderen vraagt veel van ouders of opvoeders. Zo kunt u zich afvragen of uw kind zich goed ontwikkeld, goed in zijn/haar vel zit en of uw kind datgene aan normen en waarden leert wat u belangrijk vindt. Misschien loopt u ook tegen bepaalde gewoontes of bepaald gedrag van uw kind op, waarover u zich zorgen maakt. In de onderstaande artikelen vindt u vast een aantal ideeën om e.e.a. op opvoedkundig gebied aan te pakken.

Duimen afleren

In het artikel Zelf duimen afleren kunt u lezen over de reden van duimzuigen. Over de gevolgen van duimen, neus- en mondademhaling. En hoe u uw kind kunt helpen om het duimen af te leren.

Kanjertraining

Het artikel Ervaringen met Kanjertraining: opvoedingscursus voor ouders gaat over de uitgangspunten van deze opvoedingscursus en de gedragstypen van kinderen en ouders. Daarnaast bespreekt het ‘gezag en kritiek’ en conflictoplossing bij kinderen.

Kind van zeven

Welk ideaal moet een ouder of opvoeder het kind geven? In het artikel Opvoeding van een kind van zeven jaar komen vijf idealen aan de orde: voorkomendheid, eerbied, fierheid (zelfrespect), bedachtzaamheid en het onbekende en het ongeziene: het geestelijk ideaal.

Knuffelen

Waarom heeft een kind behoefte aan knuffelen? Wat biedt knuffelen je relatie? Hoe maak je er tijd voor vrij? Wat zijn de positieve effecten van knuffelen? In het artikel Waarom knuffelen? Goed voor kind en volwassene! leest u waarom knuffelen voor een kind het belangrijkste is.

Kinderopvang

In het artikel Heeft minder kinderopvangtoeslag ook voordelen? wordt gekeken naar mogelijke positieve kanten van minder kinderopvangtoeslag.

Sociale vaardigheidstraining

Om kinderen van groep 2 t/m 4 op school extra sociale vaardigheden te leren biedt het boek ‘Zo gaan Roos en Tom met elkaar om’ praktische handvatten voor leraren, ouders en kinderen. In het artikel Ervaringen met sociale vaardigheidstraining op school kunt u hier meer over lezen.

Basiscursus overblijven

In de pedagogische cursus Overblijven praten overblijfmedewerkers samen over het overblijven, worden ideeën uitgewisseld en leer je over opvoeden en overblijven. Het artikel Ervaringen met de Basiscursus overblijven geeft een korte samenvatting van deze cursus.
Ervaringen met de Basiscursus overblijven

Ervaringen met de Basiscursus overblijven

Ouders & COO geeft een praktische basiscursus overblijven. Als (overblijf)ouder leer je hoe je het beste kunt omgaan met een groep overblijfkinderen door oefenopdrachten en krijg je inzicht in de lich…
Ervaringen met Kanjertraining: opvoedingscursus voor ouders

Ervaringen met Kanjertraining: opvoedingscursus voor ouders

De kern van de kanjertraining voor ouders richt zich op “Wie durft er nog op te voeden?” Het gaat erom uw kind te leren luisteren naar zijn positieve echte verlangens. Als ouder is het belangrijk hier…

Ervaringen met sociale vaardigheidstraining op school

Met behulp van het boek ‘Zo gaan Roos en Tom met elkaar om’ van M. Schmidt en N. van Kordelaar kunnen de sociale vaardigheden van kinderen van groep 2 t/m 4 op de basisschool worden verbeterd. Kindere…

Opvoeding van een kind van zeven jaar

Wat moet een kind van zeven jaar leren? Naast rekenen en taal op school moet dit kind leren een ideaal te krijgen. Op deze leeftijd is een kind in staat een ideaal te begrijpen. Maar welk ideaal moet…
Waarom knuffelen? Goed voor kind en volwassene!

Waarom knuffelen? Goed voor kind en volwassene!

Volgens het van Dale Woordenboek betekent knuffelen soms “ruw hanteren, op onhandige wijze drukken of duwen”, maar in het algemeen “liefkozend aanhalen, lekker pakken”. Waarom heeft een kind behoefte…

Zelf duimen afleren

Veel kinderen duimen. Op zich is dit niet erg, maar het moet niet te lang gaan duren of te veelvuldig. Het moet geen probleem gaan worden. Sociaal, omdat kinderen uw kind op school gaan plagen om de o…
Gepubliceerd door Deinfodeler op 06-03-2011, laatst gewijzigd op 10-06-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.